dissabte, 4 de juny del 2011

INDIGNEU-VOS d' Stéphane Hessel

Stèphane Hessel, és un veterà del moviment de Resistència i de les forces combatents de la França lliure. En aquest llibre crida als joves a viure i transmetre l'herència de la resistència i dels seus ideals. Demana als joves que prenguin el relleu. Indigneu-vos !, els diu. Els diu que no s'han de deixar dominar per tot el que estan fent els mercats financers, perquè acabaran amb la pau i la democràcia.
Aquest és el missatge principal del llibre.

En el pròleg del llibre, José Luis San Pedro ens diu que també va néixer al 1917 i va viure una guerra i va suportar una dictadura com Stéphane Hessel. Ens diu que comparteix les mateixes idees d'aquest heroi de la resistència francesa que després va ser diplomàtic i sempre va lluitar a favor de la pau i la justícia. Diu que aquest llibre d'Indigneu-vos, és un crit, un toc d'atenció, una alerta perquè no baixem la guàrdia. Per això crec que a la portada surt la imatge d'un megàfon.

Hessel ens vol avisar que cal que ens parem a pensar en tot el que està acabant amb molts drets humans. No hem de deixar que els diners dominin les nostres vides. No hem de deixar que les entitats financeres facin el que vulguin. Ens recorda que tot el que es va aconsseguir en la segona meitat del segle XX: seguretat social, avenços del benestar, etc, va ser gràcies a la lluita pels drets humans de tots els resistents a les tropes feixistes, nazis.Van aconsseguir una França lliure i en pau i justícia.

Hessel veu que a partir dels atemptats de l'11-S a Nova York, i de les accions que ha estat fent Estats Units com a resposta, anem de nou cap a un camí invers.Hessel amb el seu crit ens avisa: “Nois, compte, hem lluitat per assolir tot el que teniu, ara us toca a vosaltres defensar-ho, mantenir-ho i millorar-ho”; “No permeteu que us ho arrebassin”. Ell creu que no podem estar indiferents a tot el que està passant. Els culpables de tota la crisi han estat les entitats financeres. Ara més que mai, els pobres són més pobres, els rics són més rics, i perillen els drets de l'home i l'estat del planeta.

Ara cal que mirem tot el que passa al nostre voltant i ens indignarem de tanta injustícia.
Ens volen retallar la sanitat, l'ensenyament... però els que manan continúen deixant que existeixin els paradissos fiscals, i no hi ha reformes importants del sistema. Els bancs només es preocupen dels dividends i dels altíssims sous dels seus dirigents. És indignant.

Crec que tot això és indignant, que no ho podem permetre i que cal rebel.lar-nos però pacíficament, sense violència per no perdre tots els drets que aquella generació va aconsseguir-nos i perquè el nostra planeta no desaparegui.

Títol: “Indigneu-vos!”
Autor. Stéphane Hessel
Traducció Maria Llopis
Destino Català, col.lecció L'Àncora
Any d'edició: 2011
Pàgines: 64
Preu:5 €

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada