dilluns, 6 de juny del 2011

L'ANY DE LA PLAGA

Fitxa tècnica

Títol: L'any de la plaga
Autor: Pastor, Marc
Editorial: Edicions de la Magrana
Any d’edició: 2010
Pàgines: 366
Format: RÚSTICA
ISBN:  978-84-8264-988-7
Matèria: Literatura fantàstica
Idioma: Català
Preu: 19€



Sinopsis

L’acció és a Barcelona durant el mes d’agost d’un estiu molt calorós.
En Víctor Negro és un coordinador d’assistents socials per a gent gran i no té vacances. Viu sol després que el deixés la seva nòvia, l’ Irene, que encara no se la pogut treure del cap.
Les seves companyes de feina, la Yolanda, l’Elena i la Begonya, sempre intenten que trobi parella. Un dia li preparen una trobada amb la Dolors i li atrau.
De cop i volta comencen a passar coses estranyes, i alguns avis apareixen morts, alguns es creu que s’han suïcidat. A casa de cadascun d’ells hi ha una planta d’eucaliptus que deixa anar una olor intensa. La família sembla conformada. Les treballadores socials poden ser les assassines.
A les noticies parlen del virus Llàtzer una mutació ofensiva de la grip A, però de sobte en Víctor rep una trucada de l’Irene demanant-li ajuda. El reclama a l’hospital on li ensenyarà a la sala d’autòpsies com hi ha cossos que són repliques. Es tracta de lladres de cossos. Les plantes d’eucaliptus es convertien en còpies de les persones. Només cal adormir-se i estar sa, perquè et puguin copiar.
L’Irene, la Dolors i en Víctor fugen quan entenen que qualsevol del seu voltant pot ser dels altres.
Mica en mica, es van apropiant de tothom fins i tot de totes les persones més estimades d’en Víctor. Finalment és ell un dels pocs que queden vius en una invasió total. A ell no l’han pogut copiar perquè té una malaltia que desconeixen.



Crítica

“L’any de la plaga” és una novel·la narrada en primera persona que té un únic protagonista. És una història de ciència-ficció, que comença parlant-nos de la vida de Víctor Negro i de cap, es converteix en una aventura que et va posant nerviós, i et vas emocionant.

El llenguatge que utilitza és prosa, i combina una descripció clara de la vida quotidiana (parla de la seva feina, el seu pis, el seu barri, els seus veïns, la seva ex-nòvia, el seu pare, el seu germà, els seus amics ...) amb una aventura plena d’intrigues (avis que apareixen morts, amics dels que dubte, possibles plantes assassines, ...).

En la narració fa que surtin dades de la cultura popular del moment, de pel·lícules, literatura, etc.

En Víctor Negro vol representar un home normal d’avui, que li toca viure un preapocalipsis. Demostra que cada vegada està més intrigat i vol esbrinar què està passant realment. Té les seves pors, els seus dubtes, etc.
És un personatge d’avui, proper i senzill. No és un heroi.

El llibre “t’enganxa”. Vols saber què ha passat amb els vells, què simbolitza des de el principi l’aparició de plantes d’eucaliptus, quins dels seus amics són copiats, si ell es salvarà, etc.

M’ha impactat sobretot imaginar-me que tot això està passant a Barcelona. Et fa entrar la por al cos.

M’ha agradat molt el tema i com ho explica i el final pots acabar-lo d’escriure tu. Queda obert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada